Een wereldwijd tekort aan hout richt grote schade aan in de steigerindustrie. Hier stijgen de prijzen van steigerborden torenhoog, zonder dat het einde in zicht is. De gemiddelde prijs was vorig jaar zo’n 50% goedkoper.

Waarschuwingen voor houttekorten, inclusief steigerplanken, worden nog steeds afgegeven door toonaangevende bedrijven en organisaties uit onder andere de hele Britse bouw- en woningbouwsector.

Een schaarse beschikbaarheid en snel stijgende materiaalprijzen stellen de sector voor grote uitdagingen. Dit komt in een tijd van hoge niveaus van aanhoudende groei in de bouw na de turbulente tijden veroorzaakt door de corona pandemie.

Wereldwijde vraag naar hout

Deskundigen zeggen dat de vraag naar hout vanuit de drie grootste wereldmarkten, China, Amerika en Rusland, heeft bijgedragen aan een situatie die maanden kan duren om te stabiliseren en zelfs jaren om volledig te herstellen.

De VS voedt de wereldwijde vraag door recordhoeveelheden hout te kopen en recordprijzen te betalen voor de bouw van vakwerkhuizen. Ondertussen koopt China ook het rondhout uit Europa en andere regio’s voor extra aanvoer. Dit plus een enorme groei van de doe-het-zelf-markt in heel Europa hebben bijgedragen aan de vraag naar hout, waardoor de prijzen omhoogschoten. Kortom: de wereldwijde vraag overtreft de productie.

Bron & Beeld: Scaffmag